Vuodenaikojen kierto etenee myös muilla taivaankappaleilla

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2024 esitellään vuodenaikojen kiertokulkua eri planeetoilla. Aurinkokunnan kohteiden lisäksi tutkijat selvittävät eksoplaneetoilla tapahtuvia vuodenaikojen muutoksia.

Marsin eteläisen pallonpuoliskon kevät etenee tällä hetkellä vauhdilla. Yöllä mittarin lukemat laskevat enää 70 pakkasasteen tuntumaan.

Vuodenaikojen suhteen Mars muistuttaakin aurinkokunnan planeetoista eniten Maata. Punaisen planeetan kallistuskulma on samaa luokkaa kuin maapallon, joten radallaan Auringon ympäri se kokee meille tutunoloisen vuodenkierron.

Uranuksen pohjoisella pallonpuoliskolla kevät on puolestaan jo ohi, sillä kohta lähestyy kesän kohokohta eli paikallinen juhannus. Planeetan äärimmäinen kallistuskulma tosin tekee Uranuksen vuodenkierrosta täysin erilaisen kuin muilla planeetoilla.

Saturnuksen pohjoisella pallonpuoliskolla vuodenkierto on vieläkin pidemmällä – kesäkausi vetelee viimeisiään ja valon määrä vähenee. Planeetanlaajuiset kaasuvirrat ovat jo kääntäneet suuntaansa syksyn merkiksi.

Vielä emme tiedä paljoakaan aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen vuodenajoista. Suorat mittaukset eksoplaneetoista ja niiden vuodenkierrosta ovat silti jo alkaneet muuttua haaveista todellisuudeksi.

”Webb-avaruusteleskoopilla ja tulevalla ELT-teleskoopilla voimme havaita, miten lämpötila ja kemiallinen koostumus vaihtelevat”, kertoo Lisa Dang Montrealin yliopistosta Kanadasta.

Vuodenaikojen kierrosta eri planeetoilla kerrotaan lisää uudessa Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2024.