Vain 31 valovuoden päästä löytyi potentiaalisesti elinkelpoinen eksoplaneetta

Nykyään tunnetuista yli 5000 eksoplaneetasta vain hyvin pieni osa on maapallon kokoluokkaa. Nyt tähtinaapurustostamme löytyi elämänvyöhykkeen planeetta, jonka massa on 1,26 Maan massaa.

Planeetta kiertää Wolf 1069 -nimistä punaista kääpiötähteä. Se sijaitsee 31 valovuoden etäisyydellä meistä Joutsenen tähdistössä.

Löytö tehtiin säteisnopeusmenetelmällä eli tähden huojuntaa hyödyntäen. Eksoplaneetan kierros emotähtensä ympäri kestää vain 16 maapallon vuorokautta.

Planeetan pinnan arvioitu keskilämpötila ilman kaasukehän vaikutusta on -23 celsiusastetta. Mikäli planeetalla on maankaltaisen kaasukehän aiheuttama kasvihuoneilmiö, voisi keskilämpötila päiväpuolella nousta +13 celsiusasteeseen.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että planeetta on lukkiutunut kääntämään saman puolensa emotähteään kohti, mutta sen päiväpuolelta löytynee elämälle sopivia vyöhykkeitä.

Punaiset kääpiötähdet ovat pitkäikäisiä, mutta niiden purkauksia ja ajoittaista voimakasta UV-säteilyä pidetään huonoina puolina elämän kehittymiselle planeetoilla. 

Toisin kuin lähinaapurimme Proxima Kentauri, joka on myös punainen kääpiö, Wolf 1069 vaikuttaa kuitenkin olevan sangen rauhallinen tähti.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)