Chariklon tuplarenkaat voivat selittyä paimenkuulla

Aurinkokunnan kaukainen pienkappale yllätti kymmenen vuotta sitten löydetyillä tuplarenkaillaan. Nyt tutkijat uskovat, että renkaita pitää ruodussa pieni kuu.

Chariklo on yksi Jupiterin ja Neptunuksen ratojen välissä vaeltavista jäisistä kappaleista, joita kutsutaan kentaureiksi. Vuonna 2014 tutkijat julkistivat löydön, että Chariklolla on kaksi rengasta.

Renkaat ovat napakoita, vain muutaman kilometrin levyisiä. Pysyäkseen näin kapeina renkailla täytyy olla jokin mekanismi, joka estää niiden ainesta leviämästä, kertoo Amanda Sickafoose Planetary Science Institutesta.

Uudessa tutkimuksessa Sickafoose ryhmineen osoitti simulaatioilla, että jos Chariklolla olisi kuu, se selittäisi renkaiden kapeuden. "Yksi mahdollisuuksista ohuiden renkaiden esiintymiselle pienten kappaleiden ympärillä on, että niitä muovaa pieni kiertolainen", sanoo Sickafoose.

Ilmiö tunnetaan jo isommilta taivaankappaleilta. Esimerkiksi Saturnuksen F-renkaita pitävät koossa Pandora- ja Prometheus-kuut.

Simulaatioiden perusteella Chariklon renkaita paimentava kuu olisi läpimitaltaan kolme kilometriä. Itse Chariklon arvellaan olevan 290 kilometrin luokkaa pisimmältä läpimitaltaan.

Toinen mahdollisuus renkaita selittämään on, että kentaurilla olisi pinnallaan painovoima-anomalia. Renkaiden suuri etäisyys Chariklosta näyttäisi kuitenkin suosivan kuuselitystä.

Aiheesta lisää Planetary Science Institute (englanniksi)