Tutkijat tekivät läpimurron Auringon magneettikentän mallintamisessa

Suomessa ja Saksassa sijaitsevilla supertietokoneilla on onnistuttu todistamaan Auringon pienen mittakaavan dynamon olemassaolo. Kyseessä on merkittävä askel lähitähtemme toiminnan ymmärtämisessä.

Tähtien magneettikentät syntyvät niiden sisällä olevan aineen virtauksista. Tätä monimutkaista prosessia kutsutaan dynamoksi.

Tähtitieteilijät ovat jo jonkin aikaa arvelleet, että Auringon magneettikenttä syntyy suuren ja pienen mittakaavan dynamoiden yhteisvaikutuksesta. Laskennallisissa tutkimuksissa jälkimmäistä mekanismia ei kuitenkaan ole onnistuttu tähän mennessä löytämään.

Tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa tutkijat selvittivät pienen mittakaavan dynamon toimintaa maailman tarkimmilla tietokonesimulaatioilla Suomessa ja Saksassa sijaitsevilla supertietokoneilla. Näiden laitteiden yhdistetty laskentateho mahdollisti läpimurron dynamon mallintamisessa.

”Onnistuimme tuottamaan tähän asti tarkimman tietokonesimulaation olosuhteissa, jossa Auringon pienen mittakaavan dynamon pitäisi toimia, ja todistimme sen olemassaolon”, kertoo Maarit Korpi-Lagg Aalto-yliopistosta.

”Tämä on valtava askel eteenpäin, kun pyrimme ymmärtämään Auringon ja muiden tähtien magneettikenttien syntymistä”, uskoo puolestaan Jörn Warnecke Max Planck -instituutista.

”Tuloksemme ansiosta ymmärrämme yhä paremmin Auringon soihtupurkausten syntyä, joka on olennaisen tärkeää vaaralliselta avaruussäältä suojautumisessa.”

Aiheesta lisää Aalto-yliopisto