Nasa haluaa tutkia radiohäiriöiden määrää Kuun pinnalla

Maapallolla radiohiljaisuus on lähes mahdotonta - ihmiskunnan laitteet aiheuttavat häiriöitä kaikille aallonpituuksille. Kuussa ei toistaiseksi radiolähteitä ole, mutta Maan häiriöt voivat ulottua sinnekin.

Nasan ROLSES-nimisen kokeen tarkoituksena on tutkia radioympäristöä lähellä Kuun etelänapaa.

Koe aiotaan suorittaa Intuitive Machines -yrityksen kuulennolla. Kyseisen lennon on määrä lähteä matkaan jo helmikuun aikana.

"Meillä on neljä antennia, jotka havainnoivat mahdollista radiosäteilyä Kuun pinnalla", kertoo Nathimuthuk Gopalswamy Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Antennit ovat hyvin pitkiä, noin 2,5 metriä jokainen, mutta laukaisua varten ne pakkautuvat pieniin, vain noin 20 senttimetrin kokoisiin kanistereihin."

ROLSES tutkii kaikenlaista radiosäteilyä niin luonnollisista lähteitä kuin maapalloltakin. Tällaisen kartoituksen tulokset ovat arvokasta tietoa siinä vaiheessa, kun Kuun pinnalle suunnitellaan ja toteutetaan radio-observatorioita.

Vaikka Kuun etelänavan alueelle ulottuu todennäköisesti jonkin verran ihmiskunnan aikaansaamia häiriöitä, Kuun kääntöpuolella niiden määrä on todennäköisesti olematon. 

Ei ihme, että juuri kääntöpuolelle on hahmoteltu tulevaisuudessa rakennettavaksi jättikokoisia radioteleskooppeja, kuten kraatteriin visioitu kilometrin kokoinen LCRT.  

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)