Turkulainen tähtiharrastaja sai valokuviin päivätulipallon

Joulukuun 30. päivänä kello 11.12. lounaisen Suomen yllä oli havaittavissa kirkas tulipallo. Ilmiön todennäköinen aiheuttaja on Suomen kohdalla ilmakehään törmännyt avaruuden kappale.

Useita päiviä tapahtuman jälkeen tähtiharrastaja Johan Lindén löysi automaattikamerastaan tulipallon lennon, joka oli näkynyt pilviaukossa Turun yllä.

"Jos tulipallo näkyy päiväsaikaan, kyseessä täytyy olla harvinaisen valovoimainen ilmiö", Lindén toteaa. "Olen erittäin innoissani siitä, että kolmen vuoden meteorikuvaamisen jälkeen sain napattua tälläisen."

"Jos sama tähdenlento olisi näkynyt yöllä, se olisi ollut jopa 50 kertaa täysikuuta kirkkaampi", arvioi Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen.

Lyytinen yhdisti tulipallon samanaikaisesti saatuun radioheijastushavaintoon. "Loivassa lennossa tullut kappale oli hyvin kirkkaasti näkyvissä noin 10 sekunnin ajan, mutta kohde on saattanut näkyä havaitsijoille lyhyemmän aikaa pilviraoista."

Rajallinen havaintoaineisto viittaa alustavasti siihen, että kappale on lentänyt noin 45 kilometrin korkeudessa Suomen yltä. Kauas etelän suuntaan edenneestä tulipallosta on voinut selviytyä maanpinnalle asti meteoriitteja. Toistaiseksi karkeasti arvioitu putoamisalue on Viron Hiidenmaan ja Saarenmaan suunnalla. 

Ursan tulipallotyöryhmä kaipaa tulipallosta lisähavaintoja. Myös mahdolliset äänihavainnot tapahtumaan liittyen kiinnostavat.  Tulipallolomakkeen linkki löytyy Ursan etusivulta (www.ursa.fi) tai tästä linkistä.