Tähtitieteellinen veistos näki päivänvalon Helsingissä

Helsingin Kaivopuistossa paljastettiin tänään uusi aurinkokelloveistos, jonka avulla voi seurata lähitähtemme liikettä taivaalla. Kyseessä on tunnetun kuvanveistäjän, professori Lauri Anttilan uusin työ Helios.

Veistos sijaitsee Helsingin tunnetuimpiin maamerkkeihin kuuluvan Ursan tähtitornin edessä. Veistoksen on pystyttänyt ja lahjoittanut Helsingin kaupungille Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. Teoksen otti vastaan Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Veistos muodostuu kahdesta kivielementistä ja korkealle tähtitorniin kiinnitetystä peilistä. Toisessa kivielementissä on Anttilan keksimällä periaatteella toimiva aurinkokello.

Teoksen suurempi, tummasta ja vaaleasta kivestä rakennettu elementti kuvaa Auringon valon aallonpituusjakaumaa eli spektriä. Spektritutkimus keksittiin Krimin sodan aikoihin, jolta ajalta ovat myös Ursan tornia ympäröivät puolustusmuurit.

Keskipäivän tienoilla tornissa oleva peili heijastaa auringonvalon veistoksen päälle. Kun Aurinko on suoraan etelässä (kesällä noin kello 13.20), heijastus näkyy vaalean ja tumman kiven rajaviivalla. (Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä)

Ursan lehdistötiedote veistoksesta