Tähtitiedettä kotisohville - Mikko Tuomi kertoo eksoplaneetoista ja Teemu Öhman aurinkokunnan kappaleista

Ursan verkkosivuilla on kaksi uutta blogia, joiden takana ovat tutkijat Mikko Tuomi ja Teemu Öhman. 

Eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi aloitti tällä viikolla bloginsa. Hän kirjoittaa kaukaisten maailmojen etsimisestä ja vieraiden taivaankappaleiden ominaisuuksista.

"Olemme löytäneet valtaisan, noin 40 kertaa maapalloa massiivisemman lumipallon kiertämässä tähteä 120 valovuoden päässä meistä", Tuomi paljastaa viimeaikaisista tuloksistaan. 

"Se ei tosin muistuta lainkaan tavanomaisia lumipalloja, sillä planeetan vetovoima on valtaisa ja jää on kovassa paineessa hyvin erilaista kuin maapallon lauhkeissa olosuhteissa", Tuomi sanoo. 

"Emme osaa selittää miten jättiläismäiset lumipallot syntyvät. Se kuvastaa sitä, miten puutteellisia tietomme planeetoista, niiden synnystä ja kehityksestä ovat."

Viime vuoden puolella bloginsa aloitti planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman. Hän käsittelee aurinkokunnan kiinteäpintaisia kappaleita kokoon ja määritelmään katsomatta.

Esimerkiksi viimeisimmässä kirjoituksessaan Öhman ruotii sitä, millainen maapalloon törmännyt kappale synnytti aikoinaan Lappajärven.

"Nyt uudet, vielä hyvin alustavat tulkinnat viittaavat siihen, että kyseessä saattoi olla jotain sellaista, josta maapallolla ei vielä ole näytettä", Öhman pohtii.

"Lappajärven synnytti entuudestaan täysin tuntematon kondriittityyppi. Vaikka ajatus äkkiseltään tuntuu hurjalta, se ei sinänsä ole ollenkaan mahdoton."

Entuudestaan tarjolla ovat fyysikko Syksy Räsäsen kosmologian blogi, kasvivirologi Kirsi Lehdon astrobiologian blogi, luotaimista ja avaruuslennoista tiedetoimittaja Jari Mäkisen blogi sekä tähtitiedeuutisten taustoja valottava Ursan tiedottajan Anne Liljeströmin blogi.

Ursa tarjoaa netissä myös kuukauden taivaan tapahtumia esittelevän Tähtitaivas nyt -podcastin ja yli 20 esitelmää. Jälkimmäisten aiheet vaihtelevat mustista aukoista Mars-matkailuun.

Nyt luonnossa liikkuessa voi osallistua haloilmiöiden havaintotempaukseen halohuhtikuuhun ja raportoida havainnot Taivaanvahtiin, jonka sivuilta voi seurata monenlaisia taivaanilmiöitä.