Suomalaisharrastaja kuvasi satelliitin juuri ennen sen putoamista

Suomalainen valokuvaaja Mikko Lönnberg onnistui viime viikonloppuna taltioimaan kamerallaan harvinaisen satelliitin putoamisen ilmakehään. Hän kuvasi ilmiön Muoniosta kello 0.36 sunnuntaiaamuna.

Satelliitti oli Lönnbergin kuvien aikaan enää noin 95 kilometrin korkeudessa ja ilmakehä kuumensi lähes 8 kilometrin sekuntinopeudella liikkuneen satelliittiromun pintaa. Tämä aiheutti myös taivaalle jääneen vanan. Pohjoiseen suunnannut satelliittiromu tuhoutui Jäämeren yllä.

Lönnberg ei osannut selittää ilmiötä ja raportoi kuvansa sekä havaintonsa Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

"Ensimmäisessä kuvassa kohde lentää suoraan ylitseni ja toisessa on jo lentänyt kauaksi ja katoaa pois näkyvistä jättäen peräänsä pitkän savuvanan", kuvailee Lönnberg raportissaan. "Myös paljain silmin oli selvästi havaittavissa perässä tuleva punaisena hehkuva pyrstö, jota ei kuvissa näy."

Erikoisen havainnon selvitti Taivaanvahdin moderaattori ja tähtiharrastaja Panu Lahtinen, joka Heavensat-ohjelman avulla tulkitsi kuvissa näkyvän radan kuuluvan venäläiselle Kosmos 1400 -satelliitille. Vuonna 1982 kiertoradalle laukaistun satelliitin oli ennustettu putoavan muutaman tunnin kuluessa Lönnbergin havainnosta. Putoavan satelliitin tarkka putoamisaika ja paikka on kuitenkin käytännössä mahdotonta laskea tarkasti etukäteen.

"Melkoisen harvinaisia tällaiset ovat että sattuu kohdalle ja ehtii saada kuvan", kommentoi Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Ei ole ryhmämme kameroihinkaan tiettävästi saatu vastaavaa aiemmin."

Mikko Lönnbergin havainto Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä