Suomalainen harrastajaraketti kohosi 2,3 kilometriin

Suomen avaruustutkimusseuran Iso-Haisu-raketti on tehnyt Suomen harrastajarakettien korkeusennätyksen.

Keskiviikkona Puolustusvoimien Pahkajärven ampuma-alueella laukaistu raketti nousi 2 350 metriin. Edellinen ennätys parani noin 200 metrillä. Raketti laskeutui onnistuneesti maahan jarruvarjon ja laskuvarjon varassa.

"Jännitys tiivistyi ja tiivistyi laukaisun lähestyessä", kuvailee rakettitiimin jäsen Sampo Niskanen. "Tuli mieletön onnistumisen tunne, kun reaaliaikatelemetria toimi ja raportoi koko lennon ajan tietoja meille."

"Raketin kyydissä oli 2 GPS:ää, 2 lentotietokonetta, 7 kameraa ja niiden ohjaustietokone, aktiiviohjaus pyörimisen estämiseksi, telemetrialähetin sekä vilkkuvalot ja summeri löytämisen helpottamiseksi", listaa Timo Toivanen rakettitiimistä. "Yhtä kameraa lukuun ottamatta kaikki toimi lähes täydellisesti."

Tiimi on nyt julkaissut YouTube-videon lennosta.

Iso-Haisu-raketti on 2,7 metriä pitkä ja kokonaismassaltaan 14 kiloa. Sen hybridimoottori käyttää polttoaineena muovikomposiittia ja hapettimena nestemäistä ilokaasua. Raketti lensi nyt toista kertaa. Ennen Iso-Haisua suomalaiset rakettiharrastajat ovat lennättäneet Haisunäätä- ja Supikoira-raketteja.

Aiheesta lisää Iso-Haisu-raketin sivuilla