Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Sunnuntain tulipallo Helsingin taivailla - mallinnuksessa pikkumeteoriitti

28.03.2016Mikko Suominen
Sunnuntai-illan 27.3. kirkkaan tulipallon puotaminen piirsi pitkällä näyttävän juovan Esko Lyytisen meteorikameraan Helsingissä. Kuva Esko Lyytinen

Etelä- ja Keski-Suomessa nähtiin sunnuntai-iltana kello 22.36 kirkas tulipallo. Mallinnuksen perusteella kappalesta selvisi 200-grammainen pikkumeteoriitti Kuusankoskesta luoteeseen.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on tehty taivaanilmiöstä yli 100 havaintoa. Valoilmiö saatiin tallennettua useilla Ursan tulipallotyöryhmän kamera-asemilla.

Havaintopaikat ulottuvat tällä hetkellä pohjois-etelä-suunnassa Nivalasta Hankoon ja itä-länsi-akselilla Polvijärveltä Vaasaan.

"Tuijottelin just Jupiteria, niin yhtäkkiä valaistui neljännes taivasta", kuvailee Asikkalanselän jäältä ilmiön nähnyt Markku Hietanen. "Ensin pitkä tulipallo ja sitten räjähtävä hännänhuiska, mielestäni siinä oli vihreää väriäkin lopuksi."

"Säkenöivä, eri värejä, kesto muutama sekunti. Upea", kommentoi puolestaan tulipallon Sysmästä nähnyt Markku Virtanen.

Tulipallon aiheuttanut kappale oli massaltaan noin kilon luokkaa sen tullessa ilmakehään. Kappale saapui ilmakehään 15 kilometrin sekuntinopeudella ja sammui 32 kilometrin korkeudella. Kestoa tulipallovaloilmiöllä oli parhaimmillaan yli viisi sekuntia.

"Alustava tulos maanpinnalle asti päätyneestä massasta on sammumiskorkeuden perusteella parisataa grammaa", kertoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Tulipallon maksimikirkkaus oli noin -9 magnitudia mikä on lähellä puolikuun kirkkautta."

Toistaiseksi alustavan mallinnuksen perusteella tulipallon pudottama meteoriitti päätyi parikymmentä kilometriä Kuusankoskelta luoteeseen. Arvio tarkentuu myöhemmin.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa

Voit raportoida oman havaintosi tulipallolomakkeella 

Avainsanat: tulipallo, Esko Lyytinen, Markku Hietanen, Markku Virtanen