Saksalaistutkijat arvelevat ISON-komeetan ytimen lohjenneen

Max Planck -instituutin tutkijat uskovat, että ISON-komeetan ytimestä on irronnut yksi tai useampia kappaleita. Arvio perustuu kuva-analyysiin pyrstötähdestä. Lohkeaminen selittäisi kohteen viime viikolla alkaneen yllättävän kirkastumisen.

Tutkijoita kiinnostaa oheisessa kuvassa uloimpana näkyvä symmetrinen siipimäinen rakenne, joka vahvistui nopeasti 14.-16. marraskuuta. Sellainen voisi syntyä lohkeamisen seurauksena. Kuvassa pyrstötähden ytimen ympäriltä on kuvankäsittelyllä poistettu kaasupilvi yksityiskohtien esiintuomiseksi.

"Laskelmiemme mukaan ytimestä on irronnut yksittäinen palanen tai useita pieniä kappaleita", kertoo Hermann Böhnhardt Max Planck -instituutista. "Kokemuksemme mukaan komeetoilla, joista kerran irtoaa palasia, on myös taipumus irrottaa niitä lisää."

Myös ISONin havaintokampanjasivuston ylläpitäjä Karl Battams pitää mahdollisena, että havaitun siipimuodostelman syynä on lohkeaminen. Hän ei kuitenkaan ole siitä ollenkaan varma, sillä lohkeaminen aiheuttaisi hänen mukaansa todennäköisimmin epäsymmetrisen rakenteen.

Mikäli komeetan ytimestä on irronnut suuri palanen, komeetan odotetaan jäävän lähiviikkoina ennusteita himmeämmäksi. Silti komeetan kokonaiskirkkaus kasvaa sen lähestyessä Aurinkoa.

ISONin tuoreimpia kirkkaushavaintoja voi seurata sen havaintokampanjasivustolta. Niiden mukaan kirkastuminen näyttää toistaiseksi pysähtyneen tällä viikolla, mutta kirkkaus on silti lähellä ennustettua.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)