Pohjois-Ruotsin tulipallo näkyi lähes koko Suomen alueella

Maanantai-iltana kello 19.45 havaittiin huomattavan kirkas tulipallo. Ilmiöstä on tullut runsaasti havaintoja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Silminnäkijöitä on lähes koko Suomen alueelta aina Helsingistä Rovaniemelle asti.

"Menin ulos katselemaan tähtiä. Kun sitten satuin kääntämään päätä lounaan suuntaan, näin taivaalla hyvin kirkkaan vihreän valopallon, joka katosi himmentymättä puurajan taakse", kuvailee ilmiön Kuusamosta nähnyt havaitsija.

"Tulipallo oli kuin kirkas laskeutuva ilotulitusraketti, mutta tämä oli kirkkaudeltaan siis suurempi ja kirkastui vielä lopuksi ennen sammumistaan noin 10-20 astetta horisontista ylöspäin", kertoo tapahtuman silminnäkijä Tampereelta.

"Tulipallo vaikuttaa lentäneen Pohjois-Ruotsin yllä", arvioi matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Alustava nopeusarvio tulipallolle on noin 20 kilometriä sekunnissa tai vähän yli. Sen perusteella olettaisin, että maanpinnalle asti on saattanut päätyä meteoriitteja, mutta pieninä palasina."

Alustavan analyysin mukaan aurinkokunnan kappale saapui avaruudesta melkein pystysuorassa maanpintaan nähden ja näkyi ainoastaan noin kolmen sekunnin ajan. Lyhyestä lennosta huolimatta ilmiö oli hyvin kirkas, läheltä nähtynä jopa täydenkuun luokkaa.

Havainnot tulipallosta (Ursan Taivaanvahti)

Ursan tulipallotyöryhmä toivoo, että ilmiön nähneet ilmoittavat havaintonsa Taivaanvahtiin