Päivätulipallosta tulee raportteja Pohjois-Suomesta

Pohjois-Suomessa on havaittu tänään noin kello 9.58 poikkeuksellisen kirkas päiväaikainen tähdenlento eli päivätulipallo.

Tapahtumasta on alkanut tulla raportteja Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista. Havaintojen määrää rajoittaa se, että suurin osa Suomesta oli pilvien peitossa. Lähinnä Oulun suunnalla oli selkeämpää.

Useissa havainnoissa tähdenlennon kestoksi on arvioitu jopa 7-8 sekuntia, mikä teki siitä silminnäkijöille vaikuttavaa seurattavaa. "Upea todella kirkas tulipallo", kuvailee Anne Ahvenjärvi, joka näki ilmiön Oulaisissa.

"Seurasin sitä katseella ja odotin sen sammuvan, mutta ehdin jopa siirtyä muutaman askeleen, kun se oli välillä puiden takana. Tavoitin sen jälleen katseella ja sitten se katosi puiden ja rakennusten taakse yhtä kirkkaana", Ahvenjärvi kertoo.

Päivätulipallo on ohittanut Oulun seudun lännen puolelta. "Sen aiheuttanut kappale näyttää tulleen maapallon ilmakehään varsin loivalla radalla", Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen arvioi. "Vielä on liian varhaista sanoa onko tämä meteoriitin pudottaja."

Tulipallotyöryhmä kerää ilmiöstä havaintoja internet-lomakkeella (erityisen kiinnostavia ovat mahdolliset äänihavainnot Oulun pohjoispuolelta).