Moonbell soittaa Kuun topografiaa sävelinä

Japanin avaruusjärjestö JAXA on avannut Moonbell-sivuston, jolla pystyy kirjaimellisesti soittamaan melodioita Kuun pinnasta. Kesäkuussa kiertolaisemme pintaan törmäytetty Kaguya-luotain keräsi Kuusta suuren määrän korkeushavaintoja, joka muunnetaan sivustolla säveliksi. Tuloksena on satunnaisen psykedeelisiltä kuulostavia melodioita.

Perusasetuksissa korkeimmat äänet soitetaan tarkoista valitun radan tai reitin korkeuksista ja taustaäänet taas laajemman alueen keskikorkeuksista. Äänialoja ja soitintyyppejä on mahdollista muuttaa asetuksista. Soitettavan korkeuskäyrän voi valita kiertoradan projektiosta tai vapaasti valitusta reitistä. Äänen lisäksi topografiaa voidaan myös visualisoida väreillä.

Kuun tasaiset meriksi kutsutut alangot tarjoavat rauhallisia melodioita kun taas sen vuoristot luovat hyvinkin nopeita sävelkulkuja. Yhdistelemällä erilaisia soittimia ja asetuksia voi Kuun pinnasta loihtia esiin mielikuvituksellisia äänimaisemia. Esittelysivun lopusta löytyy lajitelma erilaisia valmiita kuusävellyksiä mp3-muodossa.

Aiemmin tähtitieteellistä musiikkia on tehty esimerkiksi Auringon ja muiden tähtien purkauksista.

Moonbell JAXAn sivuilla (englanniksi)