Komeetta ISON kirkastuu nopeasti

ISON-komeetassa tapahtuneen purkauksen takia kohde on kirkastunut voimakkaasti viime päivinä. Kokeneet havaitsijat maailmalla ovat jo nähneet komeetan pään juuri ja juuri paljain silmin.

Perjantain ja lauantain havainnoissa ISONin kirkkaudeksi arvioitiin 5,0–5,5 magnitudia. Magnitudiasteikolla useampi pohjoisen taivaan kirkkaimmista tähdistä on noin magnitudia 0 ja himmeimmät paljain silmin näkyvät tähdet ovat noin magnitudia 6. ISON ei siis ole vielä silmiinpistävä kohde.

Kiikarilla ja kaukoputkella komeetalla on havaittu himmeä pyrstö. Täydenkuun kirkkaus haittaa tällä hetkellä havaintoja. ISON oli vielä maanantaina aamuyöllä hyvin lähellä Neitsyen tähdistön päätähteä Spicaa, mutta etääntyy siitä lähipäivinä.

Kaksi komeettaa ohittaa pian aurinkokuntamme sisimmän planeetan Merkuriuksen. Ensin pyrstötähti Encke tekee lähiohituksen planeetasta maanantaina ja päivää myöhemmin ohittaja on ISON-pyrstötähti.

Kaksoisohitus on erittäin harvinainen tapahtuma. Tutkijat tulevatkin käyttämään Merkuriusta kiertävää Messenger-luotainta molempien komeettojen tutkimiseen.

Video Merkuriuksen kaksoisohituksesta (englanniksi)

Tietoa komeetta ISONin näkymisestä