Jättimeteoriitti nostettiin järvestä Venäjän tulipallon jäljiltä

Venäjällä Chebarkul-järvestä on nostettu Tseljabinskin suureen tulipalloon liittyvä noin 600-kiloinen meteoriitti.

Meteoriitti putosi jään läpi järveen 15. helmikuuta. Sen uskotaan olevan suurin maanpinnalle selvinnyt kappale 17-metrisestä asteroidista, joka hajosi Venäjän yllä.

Helmikuussa Chebarkul-järveen ilmestyneen 6 metriä leveän avannon liittymisestä tulipalloon ei voitu olla täysin varmoja. Tutkimuksia hankaloitti se, että meteoriitti oli uponnut monen metrin syvyyteen järven mutaan. Meteoriitin paikantamisesta järven pohjasta raportoitiin jo kesäkuun lopussa, mutta sen nostaminen osoittautui hankalaksi operaatioksi.

Pääkappaleen nostamisessa hyödynnettiin vinssiä. Lopulta meteoriitti saatiin rantaan sukeltajien avustuksella keskiviikkona. Tarkkaa massaa avaruuskivelle ei vielä ole pystytty antamaan, sillä käytössä ollut vaaka hajosi 570 kilon kohdalla. Meteoriitti myös hajosi kolmeksi kappaleeksi punnitusoperaatiossa.

Chebarkul-järven meteoriitti on harvinaisen suuri, mutta kautta aikojen suurimpiin se ei lukeudu. Kivimeteoriittien ennätyskappale on massaltaan 1,8 tonnia. Rautameteoriitit säilyvät putoamisesta kovemman koostumuksensa ansiosta paremmin. Niistä suurin, Hoba, painaa arviolta peräti 60 tonnia.

Video meteoriitin tuomisesta rantaan YouTubessa

Aiheesta lisää Voice of Russia (englanniksi)

Aiheesta lisää RT.com (englanniksi)