ISON-komeetta näkyy auringonnousun ja -laskun aikaan

Pyrstötähti ISONissa on tapahtunut purkaus, joka on nostanut sen kirkkautta selvästi. Jos kirkkaus jatkaa kasvua, komeetasta saattaa kehittyä paljain silmin havaittava kohde jo tämän viikon aikana.

Kun ISON löydettiin syksyllä 2012, sen ennakoitiin näkyvän jopa päivätaivaalla. Pyrstötähden kirkastuminen on jäänyt jonkin verran toivottua vaatimattomammaksi. Komeetta on arvioiden mukaan parhaiten havaittavissa 29.11.-2.12., ellei se hajoa ohittaessaan Auringon 28.11.

Koska ISONin ytimen rakenne tunnetaan huonosti, sen selviämismahdollisuuksia ohituksesta ei tiedetä. Myös komeetan tulevaa kirkkautta on lähes mahdotonta arvoida. Ursa seuraa jatkossa komeetan tilannetta omalla seurantasivulla.

Paras hetki pyrstötähden tarkkailuun on auringonnousua edeltävässä hämärässä tai pian auringonlaskun jälkeen, kun Aurinko on horisontin takana. Sopivin väline komeetan havaitsemiseen on kiikari. Parhaita havaintopaikkoja ovat esimerkiksi järvien rannat ja kukkuloiden huiput, joilta on hyvä näkyvyys horisonttiin.

Pyrstötähdet eli komeetat ovat jäästä, pölystä ja kivestä muodostuneita aurinkokunnan kappaleita. Niiden koko vaihtelee kymmenistä metreistä kilometreihin. ISONin ytimen halkaisijaksi on arvioitu 0,4-4 kilometriä.

ISON on kulkenut aurinkokunnan sisäosiin lähes valovuoden mittaisen matkan. Se on kotoisin jäisten kappaleiden muodostamasta Oortin pilvestä, joka ympäröi aurinkokuntaa.

Komeetta ISONin seurantasivu

Aiheesta lisää Ursa