Hyrynsalmen taivaan "hehkuvasta esineestä" löytyi valokuva

Tänään ilmestynyt Ylä-Kainuu-lehti kertoi Hyrynsalmella tehdystä erikoisesta havainnosta. Lehti otsikoi, että taivaalta oli pudonnut "hehkuva esine" keskellä kirkasta päivää.

Ilmiö oli näkynyt viikko sitten torstaina, 28.1. kello 15.30. Havainnon teki eläkkeellä oleva teknisten aineiden opettaja Asko Komulainen.

Ylä-Kainuun haastattelussa Komulainen luonnehti esinettä "selvästi levymäiseksi ja reunoiltaan hehkuvaksi". Kappale oli näyttänyt syöksyvän Hyrynsalmelta länteen päin.

Ursaan on tullut viikon varrella kolme muuta havaintoa, jotka näyttävät sopivan tapaukseen. Ilmiö nähtiin ainakin Oulussa, Sotkamossa ja Limingassa.

"Pallo paloi erittäin kirkkaasti vaaleanvihreänä muutaman sekunnin, ja hajosi pieniksi kullankeltaisiksi hippusiksi. Valo oli erikoisen kirkas, koska se näkyi päivän valossa hyvin", kuvaili silminnäkijä Oulussa.

Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Pekka Kokko on tänään käynyt läpi Ylikiimingissä sijaitsevan meteorikameransa kuvia. Yllättäen kuvien joukosta löytyi 28.1. kello 15.30 pudonneen valoisan kappaleen piirtämä ratajälki (oheinen kuva).

Kuvadata ja havainnot viittaavat päiväsaikaiseen tulipalloon. Lentorata sulkee pois avaruusromun mahdollisuuden. Kyseessä on ollut luonnollisen aurinkokunnan kappaleen osuma ilmakehään Suomen yllä.

Tulipallotyöryhmän matemaatikon Esko Lyytisen mukaan mallinnus viittaa siihen, että kohteesta on selvinnyt meteoriitti maanpinnalle asti. Arvioitu putoamisalue on Oulujärven pohjoispuolella. Mallinnus on kuitenkin jäämässä verraten epätarkaksi havaintojen vähyyden vuoksi.

Tulipallohavainnot voi ilmoittaa Ursaan verkkolomakkeella.

Uutisen havaintojen määrät ja paikat on päivitetty 5.2. klo 17.20.