Harvinainen taivaanrannan kuunpimennys, joka kestää poikkeuksellisen pitkään

Kuu pimenee kokonaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Pimennys näkyy eteläisessä Suomessa noin Oulun korkeudelle saakka.

Nyt nähtävä pimennys on poikkeuksellisen pitkäkestoinen, sillä pimennyksen täydellinen vaihe kestää peräti 100 minuuttia. Tämä on hyvin lähellä suurinta mahdollista kestoa, joka on 107 minuuttia. Lyhimmillään sama ilmiö voi viedä vain ohikiitävän hetken.

Pimennyksestä tekee harvinaisen myös Kuun erittäin matala sijainti. Taivaanrannan tuntuman sijainnin ansiosta Kuu yleensä vaikuttaa katsojalle tavallista suuremmalta, mutta kyseessä on vain optinen harha.

Helsingissä Kuu nousee taivaanrannan yläpuolelle kello 22.35, jolloin pimennyksen täydellinen vaihe on jo alkanut. Pimennyksen syvin vaihe koetaan vasta kello 23.13, jolloin Kuu on ehtinyt nousta Helsingissä noin neljän täydenkuun korkeudelle.

Pohjoisemmassa Kuu on vieläkin matalammalla, mikä tuo oman haasteensa ilmiön näkemiselle. Oulun leveysasteella kiertolaisemme on korkeimmillaankin vain noin kahden täydenkuun läpimitan verran horisontin yläpuolella.

Kuun noustessa täydellisesti pimentyneenä se saattaa olla paljain silmin lähes näkymätön. Kuuta kannattaakin etsiä kiikarilla tai kaukoputkella horisontin tuntumasta. (Kuunpimennyksestä lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 4/2011)