Auringon aktiivisuus on jäämässä jälkeen ennusteista

Auringon aktiivisuus ja siitä johtuvat revontulet näyttävät jäävän ennustettua vaatimattomammiksi. Aktiivisuudesta kertova pilkkuluku on viime kuukausina ollut lähes kolmanneksen pienempi kuin NOAA:n Avaruussään ennustekeskus arvioi etukäteen.

"Tulevina vuosina on tämän hetken pilkkuluvusta huolimatta hyvä mahdollisuus voimakkaisiin koronan massapurkauksiin ja magneettisiin myrskyihin", kertoo Noora Partamies Ilmatieteen laitokselta. "Usein kuukausittaisella auringonpilkkuluvulla on syklin aikana kaksi maksimia, kuten edellisellä pilkkumaksimillakin oli. Suurempien pilkkulukujen kanssa elellään siten ehkä parikin vuotta."

Partamiehen mukaan voimakkaimmat magneettiset myrskyt on tyypillisesti havaittu auringonpilkkujakson laskevalla kaudella. Siten meneillään olevan pilkkujakson paras revontuliaika voi hyvinkin olla vasta alkamassa.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on tullut revontulihavaintoja tänä syksynä selvästi viime kevättä vähemmän. Koko taivaan täyttäviä revontulimyrskyjä ei myöskään ole nähty Etelä-Suomessa syyskaudella.

Kotitähtemme 11-vuotisen aktiivisuussyklin maksimin on ennakoitu osuvan vuodelle 2013. Meneillään olevasta syklistä ennustettiin jo etukäteen heikompaa kuin sitä edeltävistä. Kuukausittaisissa pilkkuluvuissa esiintyy paljon heilahteluita, mistä johtuen tämän vuoden hiljaiselo sekä viime vuoden suuri aktiivisuus saattavat olla vain lyhytaikaisia vaihteluja.

Aiheesta lisää Spaceweather.com (englanniksi)