Väärään suuntaan pyörivä musta aukko luo voimakkaat suihkut

Uuden tutkimuksen mukaan väärään suuntaan pyörivät mustat aukot voivat tuottaa tavallista voimakkaammat materiasuihkut.

Mustilla aukoilla on usein ympärillään suuri materiakiekko. Kun kiekosta putoaa kaasua mustaa aukkoa kohti, syntyy paljon säteilyä sekä kaksi vastakkaisiin suuntiin osoittavaa suihkua.

Radiogalaksien ja kvasaarien plasmasuihkut voivat ulottua tuhansien tai jopa satojen tuhansien valovuosien pituudelle. Suihkun nopeus voi olla hyvin lähellä valonnopeutta. Tähän asti ei kuitenkaan ole ollut selitystä sille, miksi jotkut mustien aukkojen materiasuihkut näyttävät olevan voimakkaampia kuin toiset.

Yleensä aukko ja sitä ympäröivä kiekko pyörivät samaan suuntaan. Nyt MIT:n Daniel Evansin johtama tutkimusryhmä on tehnyt havaintoja harvinaisesta poikkeuksesta, jossa mustan aukon tulkittiin pyörivän vastakkaiseen suuntaan kuin sen materiakiekko. Kyseisen aukon tuottamien suihkujen huomattiin olevan poikkeuksellisen voimakkaat.

Syynä voimakkaisiin suihkuihin saattaa olla väärään suuntaan pyörivien mustien aukkojen kyky kerätä itseensä erittäin tehokkaasti kaikki lähelle tuleva kaasu. Tämän ansiosta suihkut synnyttävillä magneettikentillä olisi tavallista enemmän tilaa voimistua.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)