Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Uudessa mammuttikuvassa erottuu yli miljardi Linnunradan tähteä

30.03.2012Mikko Suominen
Yksityiskohta jättikokoisesta kuvapanoraamasta, joka aukeaa kuvalinkistä. Kuva Mike Read (WFAU) / UKIDSS / GPS / VVV

Linnunradasta on koostettu infrapunakuva, jossa erottuu yli miljardi yksittäistä tähteä. Panoraaman data on peräisin useiden ammattilaisobservatorioiden kuten UKIRT ja VISTA teleskooppien kuvista. Täysikokoisessa kuvassa on 150 gigapikseliä.

"Tämä uskomaton kuva antaa meille uuden näkökulman galaksiimme ja havainnollistaa löytöjä, joita pystymme tekemään laajoilla taivaan kartoituksilla", hehkuttaa kansainvälisen tutkijaryhmän jäsen Nick Cross Edinburghin yliopistosta. "Tekemämme havaintojen käsittely, tallennus ja julkaiseminen auttaa muita käyttämään kuvaa ja säästämään tutkimuskuluja."

Infrapunadata on tutkijoille käyttökelpoisempaa kuin näkyvän valon alueella tehdyt havainnot monissa käyttötarkoituksissa. Se esimerkiksi vähentää galaksimme pölypilvien himmennystä ja mahdollistaa näkemisen pidemmälle Linnunradan tasossa.

Täysikokoista kuvaa pääsee tarkastelemaan ja zoomaamaan tästä linkistä. Panoraama ei kata koko taivasta, vaan keskittyy Linnunradan tasoon ja senkin alueella kuva-alasta löytyy paljon aukkokohtia.

Linnunradan tähtien kokonaismääräksi arvioidaan yleensä 200-300 miljardia. Suurin osa niistä on paljon Aurinkoa heikkovaloisempia punaisia kääpiötähtiä.

Aiheesta lisää Edinburghin yliopisto (englanniksi)

Avainsanat: kuvapanoraama, Linnunrata, VISTA, UKIRT, Nick Cross, infrapuna