Uudenlainen tähti omaa hurjan magneettikentän

3000 valovuoden etäisyydellä sijaitseva heliumpitoinen ja rajun magneettikentän omaava tähti kummastuttaa tutkijoita. Nyt sen on ymmärretty olevan kehitysaste, josta myöhemmin syntyy magnetar.

Magnetarit ovat äärimmäisen vahvan magneettikentän omaavia neutronitähtiä, joiden syntytapaa ei vieläkään tunneta täysin.

Tarkasteltu tähti HD 45166 sisältää runsaasti heliumia ja se on muutamia kertoja Aurinkoa massiivisempi. Havaintojen mukaan sillä on vahvempi magneettikenttä kuin yhdelläkään toisella tunnetulla jättiläistähdellä.

"Heliumtähden koko pinta on noin 100 000 kertaa maapallon magneettikenttää vahvempi", kuvailee Pablo Marchant KU Leuvenin tähtitieteen instituutista.

Laskelmien mukaan tähden normaalitoiminnan loppuessa ja sen romahtaessa kasaan, magneettikenttä kasvaa samalla dramaattisesti jättäen jäljelle magnetarin. Tähtivaiheen magneettikenttä on 43 000 gaussia ja syntyvän magnetarin peräti 100 biljoonaa gaussia.

Tutkimusryhmän mukaan voidaan puhua uuden tähtityypin löytämisestä. Vaikka HD 45166 on tunnettu kohteena jo 100 vuoden ajan, sen todellinen luonne on paljastunut vasta nyt.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)