Taivaalta löytyi ennätyksellisen harva kääpiögalaksi

Haamugalaksi oli onnistunut välttelemään paljastumista aluetta haravoineissa taivaskartoituksissa. Nyt se on saatu esiin kolmen eri teleskoopin kuvista.

Nube-nimen saaneen kääpiögalaksin tähdet ovat levittäytyneet avaruuteen hyvin väljästi.

Kohde on kooltaan kolmanneksen Linnunradasta, mutta massaltaan satelliittigalaksimme Pienen Magellanin pilven luokkaa. Se käsittää siis vain tuhannesosia Linnunradan massasta.

Galaksi löytyi, kun tutkijat tarkistivat uudelleen Sloan Digital Sky Survey -kartoituksessa kuvattua taivaan aluetta. Kuvissa oli tahra, joka näytti lisätutkimusten arvoiselta. Tämän jälkeen kohteen olemassaolo pystyttiin vahvistamaan Gran Telescopio Canarias ja Green Bank Telescope -kaukoputkilla.

Normaalisti galaksin tähtien tiheys nousee keskustaa kohti, mutta Nubella tiheydessä on hyvin vähän vaihtelua. Kohteen äärimmäiset ominaisuudet tekevät siitä haastavan selittää.

"Emme ole löytäneet kestävää selitystä nykyisesti hyväksytyn kosmologisen mallin eli kylmän pimeän aineen raameissa", sanoo Mireia Montes Kanarian astrofysiikan instituutista.

Seuraavaksi Nubeen kääntää silmänsä Very Large Array -radioteleskooppi. Tutkijat pitävät mahdollisena, että sen havainnot osoittavat kohteen olevan nyt arvioitua 300 miljoonaa valovuotta meitä lähempänä, mikä tekisi siitä arvioitua pienemmän.

Tästä huolimatta Nube tulee olemaan hyvin omituinen kohde ja suuri haaste astrofysiikalle, sanoo Ignacio Trujillo Kanarian astrofysiikan instituutista.

Aiheesta lisää IAC (englanniksi)