Tähden ympäriltä paljastui pölyn ja kaasun spiraalirakenne

400 valovuoden etäisyydellä meistä sijaitsevan tähden ympäriltä ainekiekosta on löytynyt spiraalihaarat. Nuorta HD100453-tähteä ympäröivän pölystä ja kaasusta koostuvan spiraalimaisen rakenteen koko vastaa Neptunuksen radan kokoa aurinkokunnassa.

Löytö tehtiin kartoituksessa, jossa etsittiin merkkejä eksoplaneetoista ESOn VLT-teleskoopin SPHERE-instrumentilla. Aiemmin spiraalirakenteita on löydetty kahta tähteä ympäröivistä kiekoista, mutta uusi löytö on paljon niitä lähempänä ja hyvin symmetrinen.

"Toisia tähtiä kiertävien planeettojen suora kuvaaminen on jännittävää, mutta hyvin vaikeaa - jopa jättiläisplaneetatkin ovat vain miljoonasosan emotähtiensä kirkkaudesta", kuvailee Daniel Apai Arizonan yliopistosta.

"Harvinaiset kiekkorakenteet, kuten nyt löydetty majestiitillinen kaksihaarainen spiraali ovat parhaat vinkkimme siitä, missä muodostumassa olevat planeetat voivat piileksiä."

Tutkijat arvioivat, että ainekiekossa piilottelee yksi tai kaksi muodostumassa olevaa massiivista planeettaa. Ne ovat todennäköisesti puhdistaneet planeettoja synnyttävään kiekkoon tyhjän alueen ja luoneet spiraalihaarat. Vähitellen planeettojen painovoima ja tähden tähtituuli hajottavat ainekiekon kokonaan.

Aiheesta lisää University of Arizona (englanniksi)