Keskustan musta aukko ei sanele pimeän aineen määrää

Galaksien sisältämän pimeän aineen määrä ei näytä olevan riippuvainen galaksin keskustan supermassiivisen mustan aukon koosta. Saksalais-yhdysvaltalainen tutkimus aiheesta julkaistiin Nature-lehdessä 20. tammikuuta.

Tulos selvisi laajoista galaksien pyörimisnopeuksien mittauksista. Tutkimusryhmä halusi todentaa olisiko galaksin pimeän aineen määrällä riippuvuutta sen mustan aukon ja keskuspullistuman kokoihin.

"Näyttää todennäköiseltä, että mustat aukot kasvavat lähellä niitä olevasta kaasusta, lähinnä galaksien muodostumisen aikaan", arvioi John Kormendy Texasin yliopistosta. Hänen tutkimuksissaan myös galaksitörmäyksillä vaikuttaa olevan suuri merkitys mustien aukkojen kasvuun.

Tutkimuksessa löydettiin useita esimerkkejä, joissa suuren määrän pimeää ainetta sisältävällä galaksilla ei ollut keskuspullistumaa eikä ainakaan kovin massiivista mustaa aukkoa keskustassaan.

Pimeän aineen koostumuksesta ei ole täyttä varmuutta, mutta sen tiedetään ulottuvan huomattavasti galaksin näkyvien osien ulkopuolelle. Pimeän aineen olemassaolo voidaan havaita sen vaikutuksesta tähtien liikkeisiin.

Aiheesta lisää Max-Planck-instituutti (englanniksi)