Jättiläismäinen musta aukko pyörii lähes valon nopeudella

Tutkijat ovat mitanneet 2 miljoonan Auringon massaisen mustan aukon pyörimisnopeuden. Tulosten perusteella aukon reuna eli niin sanottu tapahtumahorisontti pyörii lähes valon nopeudella. Tutkittu musta aukko on läpimitaltaan vajaat kolme miljoonaa kilometriä.

NGC 1365 -nimisen galaksin keskustassa sijaitseva supermassiivinen musta aukko on kasvanut nykyiseen kokoonsa miljardien vuosien aikana. Jos ainetta olisi pudonnut aukkoon satunnaisesti kaikista suunnista, mustan aukon pyörimisnopeus olisi pienempi. Saavuttaakseen lähes nopeimman mahdollisen pyörimisnopeuden aukon onkin täytynyt kasvaa järjestyneemmin.

Kyseinen musta aukko ei myöskään ole yksittäistapaus, sillä tutkijat ovat ennenkin havainneet yhtä suuria mustien aukkojen pyörimisnopeuksia. Aiemmat tulokset ovat kuitenkin jääneet epäselviksi, sillä mustaa aukkoa ympäröivien kaasupilvien arveltiin voineen vaikuttaa havaintoihin. Yhdistämällä XMM-Newton ja NuSTAR-avaruusteleskoopit tutkijat pääsivät tällä kertaa kuitenkin näkemään syvemmälle galaksin ytimeen ja varmistamaan, että tulokset ovat oikein. Havainto poistaakin samalla myös aiempiin mittauksiin liittyneet epäillyt.

Löytö julkaistiin uusimmassa Nature-lehdessä.

Aiheesta lisää Helsingin Sanomat