Hiljaa kyteville valkoisille kääpiöille löytyi selitys

Pieni osa valkoisista kääpiöistä ei jäähdy kuten nämä tähtijäänteet normaalisti tekevät. Tutkijat ovat löytäneet syyn kiteistä, jotka nousevat kellumaan kappaleen pinnalle.

Yli 97 prosenttia Linnunradan tähdistä muuttuu elämänsä lopussa valkoisiksi kääpiöiksi. Tästä eteenpäin ne jäähtyvät hyvin hitaasti sitä mukaa kun niiden ydin kiinteytyy.

Viisi vuotta sitten Gaia-tähtikartoitussatelliitti löysi yllättäen valkoisia kääpiöitä, joiden jäähtyminen on ollut pysähdyksissä yli 8 miljardia vuotta. Ne siis kykenevät yhä tuottamaan energiaa, mikä on vastoin klassista "kuolleen" valkoisen kääpiön mallia.

Uudessa tutkimuksessa tälle on löydetty selitys. Jäähtymättömissä valkoisissa kääpiöissä tapahtuu liikettä, jossa kiteytynyttä ainesta nousee kappaleen pinnalle syrjäyttäen raskaamman nesteen alaspäin. Vajoavan nesteen liike vapauttaa painovoimaenergiaa, mikä laittaa kääpiön jäähtymisen seisauksiin miljardeiksi vuosiksi.

Antoine Bédard Warwickin yliopistosta sanoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tämänlaatuinen kuljetusmekanismi on havaittu minkään tyyppisessä tähdessä.

Tutkijoilla on myös hypoteesi sille, miksi näin alun alkaen tapahtuu.

Heidän mukaansa pysähdystilaan jääneet valkoiset kääpiöt ovat kahden tähden törmäyksessä syntyneitä poikkeuksia. Osapuolet ovat voineet olla joko molemmat valkoisia kääpiöitä tai sitten toinen on ollut normaali tähti. Yhdistyminen muuttaa kääpiön koostumusta niin, että kelluvia kiteitä voi muodostua.

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)