Betelgeuse-tähden pinta kiehuu hätkähdyttävän rajusti

Yli miljardin kilometrin kokoinen jättiläistähti Betelgeuse on hyvin epävakaassa tilassa. Tutkijat kyseenalaistavat nyt näkemyksen tähden nopeasta pyörimisestä ja ehdottavat sen vain kiehuvan.

Suurin osa tähdistä on vain pieniä pisteitä yötaivaalla, joista on mahdoton erottaa yksityiskohtia. Tämä kuvaus ei täsmää Orionin tähdistön kirkkaaseen Betelgeuseen. 

"Betelgeuse on hurjan suuri ja verraten lähellä",  Selma de Mink Max Planck -instituutista sanoo. "Se kuuluu niihin muutamiin tähtiin, joista pystytään parhailla teleskoopeilla erottamaan yksityiskohtia ja tutkimaan sen kiehuvaa pintaa."

ALMA-teleskoopilla pystytään erottamaan Betelgeusen pinnalta eri alueiden nopeuksia. Monissa havainnoissa noin puolet pinnasta näyttää tulevan meitä kohti ja puolet etääntyvän meistä. Erikoinen käytös on aiemmin tulkittu tähden yllättävän nopeaksi pyörimiseksi.

Nyt tehty tutkimus viittaa siihen, että kyseessä saattaa olla virheoletus. Ilmiö voi nimittäin selittyä voimakkaalla kuplinnalla.

Havainnoissa tähden pinnan huomattiin liikkuvan jopa 30 kilometrin sekuntinopeudella eli yhtä nopeasti kuin maapallo kulkee radallaan Auringon ympäri. Max Planckin ryhmän mukaan tulokset sopivat paremmin kiehumiseen.

Nyt tutkijat odottavat uudempien havaintojen analyysia. 

Betelgeuse on yksi kandidaateista räjähtämään Linnunrata-galaksimme seuraavana supernovana. Se sijaitsee Orionin tähtikuvion tiimalasia muistuttavan hahmon ylävasemmassa kulmassa. Betelgeuse on paljain silminkin nähtynä selvästi punainen, kun taas muut Orionin kirkkaat tähdet ovat sinisiä.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)