Animaatio esittelee Webb-teleskoopin galaksikuvaa kolmiulotteisesti

Kauas katsottaessa nähdään samalla myös kohteet sellaisina kuin ne olivat kauan sitten. James Webb -avaruusteleskoopin galaksikuva on nyt visualisoitu sijoittamalla galaksit oikeille etäisyyksille toisistaan.

5000 galaksia käsittävä kolmiulotteinen visualisointi on osa Webbin CEERS-kartoitusta. Se on tehty pienestä osasta Extended Groth Strip -kuvauskenttää.

Samaa aluetta on aikaisemmin havainnoitu myös Hubblella. Kuvauskenttä sijaitsee Ison karhun ja Karhunvartijan tähdistöjen välissä.

Animoitu lento lähtee meistä edeten yhä kauempana sijaitseviin kohteisiin 200 miljoonan valovuoden sekuntinopeudella. Se loppuu Maisien galaksiin, joka muodostui noin 390 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen eli noin 13,4 miljardia vuotta sitten.

"Avaruusteleskooppi avaa meille koko tämän aikakauden tutkimuskohteeksi", selittää Rebecca Larson Rochester Institute of Technologysta.

"Ilman sitä emme pystyisi tutkimaan Maisien galaksin kaltaisia kohteita, koska emme näkisi niitä. Nyt voimme löytää ne, tutkia mistä ne koostuvat ja selvittää eroavatko ne lähellä näkemistämme galakseista." 

Nasa juhlistaa Webb-avaruusteleskoopin ensimmäistä toimintavuotta 12. heinäkuuta. Tuolloin on luvassa uusi tutkimuskuva sekä yhteenvetoa ensimmäisen vuoden työstä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)