Yllättävän mahdollista - Nasa pohtii miehitettyä lentoa Venukseen

Nasa on hahmotellut suuntaviivoja mahdolliselle miehitetyllä venuslennolle. Myöhemmässä vaiheessa kyseeseen voisi jopa tulla leijuvan ilma-aseman rakentaminen.

Tällä hetkellä Nasan pitkän tähtäimen suunnitelmissa on miehitetty lento Marsiin. Joidenkin tutkijoiden mukaan astronautteja kannattaisi kuitenkin lähettää ensin Venukseen.

Ehdotus saattaa ensi alkuun kuulostaa järjettömältä, sillä tunnetusti Venuksella on paksu kaasukehä ja planeetan pintalämpötila riittää sulattamaan lyijyä. Lämpötila pinnalla on keskimäärin yli 400 astetta. 

Nasan hahmotelmassa astronautit kuitenkin leijuisivat ilma-aluksella noin 50 kilometrin korkeudessa. Kyseisellä korkeudella ilmanpaine ja säteilytasot ovat yllättäen samat kuin Maan pinnalla ja keskilämpötila on 20-40 celsiusasteen tietämillä.

Sen sijaan Marsissa, jossa ei ole paksua suojaavaa kaasukehää, säteily on paljon ankarampaa ja astronautit voivat joutua kaivautumaan suojaan pinnan alle.

Tutkijoiden mukaan Venuksen yläilmakehä saattaakin olla aurinkokuntamme maankaltaisin paikka oman planeettamme ulkopuolella. Läheisyytensä takia lento Venukseen olisi myös paljon lyhyempi ja helpommin toteutettavissa kuin matka Marsiin (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2 tai 3/2015).

Suunnitelmaa esittelevä video

Aiheesta lisää IEEE Spectrum (englanniksi)