Video esittää, mitä astronautit näkevät maapallolle putoavasta kapselista

Nasa on julkaissut videon, joka konkreettisesti esittää, mitä tulevaisuuden astronautit tulevat näkemään Orion-kapselista, kun se laskeutuu maapallon ilmakehän läpi.

Laskeutuessaan suurella nopeudella Maan ilmakehään kapseli kuumentaa ympärillään olevan ilman tulikuumaksi plasmaksi, joka peittää näkymän pidemmäksi aikaa. Plasman väri muuttuu lämpötilan kasvaessa.

Kapselin kokema huippuvauhti laskeutumisessa on 32 000 kilometriä tunnissa ja suurin lämpötila yli 2 200 celsius-astetta.

Pätsiä katsellessa vakuuttuu siitä, että Orion tarvitsee hyvän lämpösuojan. Tätä selittää katsojille toisella Nasan videolla lämpösuojan suunnitteluun osallistunut insinööri Molly White.

Laskeutumisvideo on kuvattu Orionin kapeasta ikkunasta kapselin joulukuun 5. päivän ensilennolla, joka oli miehittämätön. Lento päättyy laskuvarjojen avautumiseen ja putoamiseen Tyyneen valtamereen.

Videon alun maapallo on melko erilainen, kuin mitä on totuttu näkemään esimerkiksi Kansainväliseltä avaruusasemalta otetuissa kuvissa. Avaruusasema sijaitsee vain noin 360 kilometrin korkeudessa maapallon pinnasta, kun taas Orion käväisi jopa 5 800 kilometrin korkeudessa.

Katso video, joka esittelee lämpösuojan

Katso itse laskeutumisvideo (kapea ikkunanäkymä, reaaliaikainen)