Tanskalaiset harrastajat valmistelevat rakettilaukaisua yli 100 kilometriin

Tanskalainen harrastustiimi tavoittelee raketillaan avaruuden rajan eli 100 kilometrin korkeuden rikkomista ensi viikolla.

Bornholmin saaren läheltä laukaistava HEAT-raketti (Hybrid Exo Atmospheric Transporter) on poikkeuksellisen suuri harrastajien tekemäksi luotausraketiksi. Se on pituudeltaan noin 9 metriä ja halkaisijaltaan 64 senttimetriä.

Polttoaineenaan raketti käyttää polyuretaania ja hapettimenaan nestemäistä happea. Raketin moottori palaa 60 sekunnin ajan, mikä on poikkeuksellisen pitkä aika isolle luotausraketille. Sen ansiosta kiihtyvyys nousee maksimissaan vain 3 g:n arvoon.

Niin uskomatonta kuin se onkin, Copenhagen Suborbitals -ryhmän lopullisena haaveena on oman miehitetyn avaruuslennon tekeminen. Raketti on mitoitettu siten, että sen hyötykuormakapseliin mahtuisi juuri ja juuri ihminen puoli-istuvaan asentoon.

HEAT-raketin ensimmäistä laukaisua varten on varattu aika 30. elokuuta - 13. syyskuuta. Mikäli laukaisu toimii hyvin, tiimin on tarkoitus tehdä vielä kaksi koelaukaisua ennen miehitetyn raketin lähettämistä.

Mikäli tavoite saavutettaisiin, Tanskasta tulisi maailman neljäs valtio, joka on lähettänyt ihmisen avaruuteen - vaikkakin vain hetkelliseen avaruushyppyyn eikä kiertoradalle.

Copenhagen Suborbital (englanniksi)