Astronautit saavat nyt tarkempia yökuvia maapallosta

Kansainvälisen avaruusaseman astronautit ovat saaneet käyttöönsä seurantalaitteiston maapallon kuvaamiseen yöllä.

Avaruusasema liikkuu kiertoradalla yli 7 kilometrin sekuntinopeudella, joten paikalleen suunnatuista kuvista tulee pitkällä valotusajalla epätarkkoja.

Uusi NightPod-laite kompensoi liikettä kääntämällä automaattisesti kameraa, jolloin se seuraa kohdetta. Laite voidaan asentaa aseman Cupola-näköalaikkunaan.

"Astronautit ovat innostuneita NightPodin käytöstä", kertoo Massimo Sabbatini ESAsta. "Kuvat ovat tarkempia ja niissä on enemmän yksityiskohtia kuin aiemmin. Pinoamalla peräkkäin otettuja kuvia pystymme pääsemään vieläkin tarkempiin yksityiskohtiin."

Aiemminkin astronautit ovat onnistuneet nappaamaan vaikuttavia tarkkoja yökuvia käsivaraltakin, mutta vain pieni osa otetuista kuvista on ollut teräviä. Kuvaaminen on astronauteille harrastus varsinaisen tutkimustyön vapaa-ajalla.

Astronauttien ottamat kuvat ovat kuitenkin arvokkaita koska lähes kaikki satelliittikuvat otetaan eri aallonpituusalueilla kuin ihmissilmän havaitsemat värit. Järjestelmäkameran kuva näyttää kotiplaneettamme luonnollisissa väreissä. Toisaalta erotuskyky on paljon satelliitteja heikompi.

Astronautti André Kuipersin flickr-kuvakansiossa on muutamia tuoreita yökuvia maailman suurkaupunkien valosaasteesta. NightPodin avulla otettuja teräviä kuvia on luvassa lisää lähiaikoina.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)