Video esittelee 26 atomipommiluokan törmäystä ilmakehään

Asteroidien tutkimiseen ja niiden muodostaman uhan torjumiseen tähtäävä B612-säätiö on julkistanut videon, joka esittelee ilmakehään törmänneitä avaruuden kappaleita viimeisten 13 vuoden ajalta. Tiedot törmäyksistä on kerätty ydinkokeiden valvontaa suorittavalta infraääniasemien verkostolta.

Vuosien 2000 ja 2013 välillä verkosto havaitsi ilmakehässä 26 räjähdystä, joiden energia vastasi 1-600 kilotonnnia TNT:tä. Vertailuna Hiroshiman atomipommi vastasi 15 kilotonnia TNT:tä. Avaruudesta saapuvat kappaleet hajoavat yleensä niin korkealla ilmakehässä, ettei niiden energia aiheuta vaurioita maanpinnalla asti.

Videolla esiteltävistä törmäyksistä suurin oli noin 500-600 kilotonninen Tšeljabinskin tulipallo helmikuussa 2013. Sen lisäksi yli 20 kilotonnia vastaavia törmäyksiä tapahtui Sulawesi-saaren yläpuolella 2006, lähellä Etelämannerta 2004 sekä Välimeren yllä 2002.

"Vaikka olemme löytäneet useimmat suuret asteroidit, joiden on mahdollista tuhota kokonainen maa tai manner, tunnemme vain 10 000 kappaletta niistä yli miljoonasta, jotka pystyvät tuhoamaan suuren kaupungin", kertoo Ed Lu B612-säätiöstä. "Emme tiedä, missä ja milloin seuraava suuri törmäys tapahtuu."

B612 säätiö on saanut nimensä Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssi -kirjan päähenkilön kotiasteroidista. Säätiön tarkoituksena on tuoda julkisuuteen tietoa asteroiditörmäysten uhasta ja saada ihmiskunta kehittämään törmäysten ehkäisemiseen tarvittavia teknologioita.

Aiheesta lisää B612 Foundation (englanniksi)

Video ilmaräjähdysten sijainneista