Tältä näyttää Maan muoto ennätystarkasti

Euroopan avaruusjärjestön GOCE-satelliitti on tuottanut kautta aikojen tarkimmat mittaukset Maan painovoimakentästä. Ennätystarkka geoidimalli julkistettiin eilen tiedekokouksessa ja kansainvälisen lehdistön edessä Münchenissä.

Yksinkertaistetusti sanottuna geoidi on muoto, jonka kuvitteellinen maailmanlaajuinen valtameri ottaisi painovoiman vaikutuksesta.

"Nyt on tullut aika käyttää GOCEn dataa tieteeseen ja sovelluksiin", kertoi Reiner Rummel Münchenin teknillisestä yliopistosta.

"Olen erityisen innoissani valtameriä koskevista tuloksista. Ne näyttävät, että GOCE antaa meille dynaamisen kartan valtamerten kierrosta ennen näkemättömällä tarkkuudella", Rummel hehkutti.

Tieteellisesti erityisen mielenkiintoisia ovat satelliitin mittaamat ajalliset vaihtelut geoidin muodossa. Muutokset aiheutuvat merivirroista sekä esimerkiksi tulivuoritoiminnasta ja maankuoren liikkeistä.

Kaksi vuotta sitten laukaistun GOCEn mittaukset perustuvat satelliitin kyydissään kuljettamaan niin kutsuttuun gradiometriin. Se mittaa äärimmäisen pieniä eroja painovoimassa.

Eurooppalaissatelliitin avulla planeettamme geoidin muoto selviää korkeussuunnassa ällistyttävällä 1-2 senttimetrin tarkkuudella. "Voi sanoa, että varhaisen suunnittelun vaiheessaan GOCEa pidettiin science fictionina", kuvaili hankkeen alkua Volker Liebig ESA:sta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Mallin visualisointi animaationa ESAn sivuilla