Suurten mannerjäätiköiden sulaminen kiihtyy

Maapallon suurimmat jäätiköt Grönlannissa ja Etelämantereella sulavat. Jäätä häviää vuodessa yhteensä 532 miljardia tonnia ja sulaminen kiihtyy 56 miljardilla tonnilla vuosittain. Miljardi tonnia vastaa kuutiokilometriä vettä.

Tiedot käyvät ilmi lokakuussa julkaistusta tutkimuksesta, jossa jäätiköiden massaa mitattiin GRACE-satelliitien avulla vuoden 2002 huhtikuusta vuoden 2009 helmikuuhun. GRACE koostuu kahdesta satelliitista, jotka lentävät samalla radalla 220 kilometrin päässä toisistaan. Satelliittien välistä etäisyyttä mitataan mikroaaltojen avulla hyvin tarkasti, ja etäisyydessä tapahtuvien muutosten perusteella voidaan laskea vaihtelut Maan painovoimakentässä. Mittausmenetelmä on niin herkkä, että se ilmaisee myös suurten jäätiköiden massan muutokset.

Nyt mitattu sulaminen nostaa meren pintaa tällä hetkellä 1,1 millimetriä vuodessa. Jäätiköiden käyttäytymistä tulevaisuudessa ei pystytä luotettavasti ennustamaan. Jos sulaminen kiihtyisi nykyistä vauhtia, vaikutus meren pintaan tämän vuosisadan lopussa olisi jo 15 millimetriä vuodessa.

"Grönlannin merkittävällä sulamisella voi olla vakavia vaikutuksia pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoon", toteaa tutkimuksen tehnyt Isabella Velicogna Nasan Jet Propulsion Laboratorysta. Nyt saadut mittaustulokset ovat linjassa aikaisempien mittausten kanssa.

Tutkimusraportti (englanniksi)

Tietoa CRACE-satelliitista (englanniksi)