Pienkappale törmää Maahan 13. marraskuuta

Avaruusromu tai pienasteroidi törmää Maan ilmakehään 13. marraskuuta. Nimikoodin WT1190F saanut kohde on todennäköisesti läpimitaltaan 1-2 metriä.

Kohde löydettiin 3. lokakuuta 2015 Catalina Sky Surveyn teleskoopeilla. Kappaleen odotetaan hajoavan lähes kokonaan ilmakehään osuessaan.

"Emme ole 100-prosenttisen varmoja, että kyseessä on avaruusromu, mutta yritämme ottaa asiasta selvää", kertoo Nick Moskovitz Lowellin observatoriosta. "Kohteen rata tuo sen lähiohitukseen Maasta tällä viikolla, joten pystymme keräämään siitä havaintodataa."

Kappale törmää maapallon ilmakehään 13. marraskuuta kello 8.20 Suomen aikaa. Törmäyspaikka on Intian valtameren yllä noin 100 kilometriä Sri Lankan eteläpuolella. Kappale ei aiheuta vaaraa maanpinnalle, mutta sen arvioidaan synnyttävän kirkkaan päivätulipallon alueella.

Kohteen löytymisen jälkeen lokakuun alussa huomattiin, että todennäköisesti samasta kappaleesta on havaintoja jo vuodelta 2013. Tuolloin se kadotettiin vain 5 tunnin havaintojen jälkeen.

Kappale oli tämän vuoden lokakuun alussa radalla, jolla se käy kauimmillaan 1,7-kertaisen Maa-Kuu-etäisyyden päässä ja lähimmillään 21 000 kilometrin päässä Maan keskipisteestä. Rata kuitenkin muuttuu Maahan osuvaksi Kuun painovoiman vaikutuksesta.

Sekä Nasa että ESA suunnittelevat tekevänsä kohteesta havaintoja lähiviikkoina, koska Maan ilmakehään näin tarkasti laskettavissa olevat törmäykset ovat harvinaisia. Tyypilliset satelliittiromut tulevat ilmakehään vähitellen usean ratakierroksen kuluessa eikä niiden törmäyspaikkoja pystytä ennustamaan kovinkaan hyvin.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)