Muinainen Maa säästyi täydelliseltä sulamiselta

Tutkijat uskovat havainneensa viitteitä aikakaudesta ennen maapallon ja protoplanetta Theian keskinäistä törmäystä. Tulos julkaistiin tällä viikolla Goldschmidt-konferenssissa Kaliforniassa.

Nykykäsityksen mukaan kiertolaisemme Kuu syntyi 4,5 miljardia vuotta sitten, kun Theiaksi nimitetty Marsin kokoinen protoplaneetta iskeytyi maapalloon. Törmäyksessä vapautuneen lämmön on ajateltu sulattaneen Maan kauttaaltaan.

Nyt Harvardin yliopiston tutkijat ovat nyt analysoineet eri syvyyksiltä kerättyjen alkuaineiden isotooppisuhteita. Yllättäen syvällä maapallon vaipassa isotooppisuhteet näyttävät poikkeavan siitä, mitä tutkijat havaitsivat lähempänä pintaa. Löytö viittaa siihen, että osa Maasta säästyi sulamiselta. Tämä osa muinaista planeettaamme olisi edelleen olemassa maapallon vaippakerroksessa.

Tutkimuksen julkaisseet tutkijat uskovat, että törmäysenergia olisi kyllä helposti riittänyt koko maapallon sulattamiseen, mutta energia ei jakautunut tasaisesti. Vaikka suuri osa törmäyspuolesta höyrystyi, toinen puoli planeettaamme oli osittain suojassa eikä sulanut.

Aiheesta lisää EurekAlert (englanniksi)