Grönlannin jäätikön alta löytyi 3 miljoonaa vuotta vanhaa tundraa

Yhdysvaltalaisten yliopistojen ja Nasan tutkimus on paljastanut yllättävän hyvin säilyneitä tundran maakerroksia Grönlannin mannerjään alta. Jäätiköiden on yleisesti ajateltu hiovan altaan pois kaikki merkit kasvillisuudesta, mullasta ja jopa päällimmäisen osan peruskalliosta.

Tutkimus ilmestyi viime viikon Science-lehdessä.

"Löysimme multaa, joka on ollut jäätyneenä jäätikön alla 2,7 miljoonan vuoden ajan", kuvailee Paul Bierman Vermontin yliopistosta. "On epätodennäköistä, että se olisi missään vaiheessa sulanut kauttaaltaan."

Löytö tehtiin noin kolme kilometria paksulta jäätiköltä kairatusta näytteestä. Kyse oli kairareiän pohjan viimeisten 12 metrin osasta. GISP2-näytteen kairauspaikka sijaitsee lähellä Grönlannin korkeinta kohtaa. Pohjan ikäarvio perustuu beryllium-10-isotoopin analyysiin.

Tutkimus kumoaa malleja, joiden mukaan Grönlannin mannerjäätikkö olisi sulanut kauttaaltaan edellisten jääkausien välillä. Analyysin mukaan alue oli ennen jäätymistään ollut ilman jääpeitettä 0,2-1 miljoonaa vuotta. Alue muistutti tuolloin pitkälti Alaskan tundraa ja siellä on saattanut kasvaa myös puustoa.

Löytö antaa tutkijoille tietoa ilmastonmuutoksesta sekä jäätikön kyvystä säilöä alleen jääneitä maakerroksia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)