Tutkimusryhmä: pimeä aine on ehkä löydetty kaivoksessa

Pohjoisessa Minnesotassa sijaitsevassa kaivoksessa on tehty poikkeuksellisen merkittäviä havaintoja. Ensimmäiset pimeän aineen hiukkaset on ehkä onnistuttu saalistamaan tutkimuslaitteisiin maapallolla. Mikäli tapaus osoittautuisi aidoksi, kyseessä olisi yksi viime vuosikymmenten suurimmista tieteellisistä löydöistä.

Joulukuun 17. päivänä julkaistut havainnot tehtiin Soudanin hylättyyn rautakaivokseen, 800 metrin syvyyteen sijoitetulla CDMS-laitteella. CDMS on metsästänyt Soudanin uumenissa pimeää ainetta vuodesta 2003 lähtien. Ensimmäiset neljä vuotta olivat tuloksettomia, mutta vuosina 2007-2008 laitteet onnistuivat havaitsemaan kaksi erikoista tapahtumaa. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan kyseessä näyttävät olleen niin kutsuttujen WIMP-hiukkasten törmäykset.

Pimeän aineen olemusta ei tunneta, mutta yhtenä keskenään kilpailevista päävaihtoehdoista on pidetty juuri WIMP-hiukkasia. Lyhenne tulee sanoista Weakly Interacting Massive Particle. Ne ovat nimensä mukaisesti massiivisia hiukkasia, jotka vuorovaikuttavat tavallisen aineen kanssa erittäin heikosti.

Pimeää ainetta on arvioitu olevan maailmankaikkeudessa yli viisinkertainen määrä tavalliseen aineeseen verrattuna. Valtavasta määräylivoimasta huolimatta pimeän aineen luonteen selvittäminen on osoittautunut tavattoman vaikeaksi.

Tulokset julkaisseen tutkimusryhmän mukaan on yhä olemassa noin yhden suhde neljään mahdollisuus, että havainnot selittyvät pelkällä ympäristöstä tulevalla säteilyllä. Kyse on tilastollisesta virhetodennäköisyydestä, joka johtuu havaintojen vähäisyydestä. Lisähavaintojen odotetaan paljastavan onko löytö todellinen vai ei. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1 tai 2/2009)

Tuloksista kerrottiin CDMS-tutkimusryhmän sivuilla (englanniksi)