Tutkijat löysivät viitteitä uudesta neutriinotyypistä

Yhdysvaltain Fermilabissa on löydetty viitteitä neljännestä neutriinotyypistä, niin sanotuista steriileistä neutriinoista. Tulos on poikkeuksellisen kiinnostava, sillä mikäli löytö osoittautuu aidoksi, se voi johtaa merkittäviin muutoksiin hiukkasteorian standardimallissa.

Neutriinot ovat lähes massattomia ja vain vaivoin havaittavissa olevia alkeishiukkasia. Neutriinoja on kolmea eri tyyppiä ja niiden tiedetään muuttuvan toisiksi neutriinotyypeiksi itsekseen.Tätä neutriinojen kykyä muuttua toisikseen kutsutaan oskillaatioksi.

Los Alamosin laboratoriossa 1990-luvulla tehdyissä tutkimuksissa neutriinojen oskillaatiossa havaittiin jotain kummallista - sitä tapahtui paljon enemmän, kuin teoriat antoivat olettaa. Ilmiötä ei kuitenkaan pystytty myöhemmin toistamaan toisella mittalaitteella.

Uuden kokeen tulokset ensimmäistä kertaa tukevat sitä, että vanha havainto liian voimakkaasta oskillaatiosta on oikea. Ilmiö tapahtuu vain antineutriinojen kohdalla, ja siksi sitä ei kyetty todentamaan aiemmin.

Yksinkertaisin mahdollinen selitys ilmiölle on, että neutriinotyyppejä olisikin kolmen sijaan neljä. Tässä mallissa neljäs neutriino on niin sanottu steriili neutriino. Se ei tunne heikkoa ydinvoimaa, jonka välityksellä muut neutriinot pääasiassa vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa. Näin ollen steriilejä neutriinoja olisi äärimmäisen vaikea havaita suoraan.

"Fyysikot ja tähtitieteilijät etsivät steriilejä neutriinoja, koska ne voisivat selittää osan tai jopa kaiken kaikkeuden pimeästä aineesta", toteaa William Louis Los Alamosin kansallisesta laboratoriosta. "Steriilit neutriinot saattavat myös selittää sen, miksi universumi koostuu pääasiassa materiasta eikä antimateriasta." (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2010 tai 1/2011).

Aiheesta lisää Physorg (englanniksi)