Supersymmetriateoria on kriisissä

Cern-tutkimuskeskuksessa on nähty yksi maailman harvinaisimmista hiukkashajoamisista. Kvarkista ja antikvarkista koostuvan B0S-hiukkasen havaittiin hajoavan myonipariksi kerran jokaista 300 miljoonaa hajoamista kohden.

Tulos on merkittävä takaisku niin sanotulle supersymmetriateorialle. Se on yksi varteenotettavimpia hiukkasfysiikan standardimallia täydentäviä teorioita supersäieteorian ohella.

Supersymmetrian mukaan monista nykyisin tunnetuista hiukkasista olisi olemassa myös raskaammat versiot. Teorian avulla voitaisiin selittää muun muassa useita standardimalliin liittyviä teoreettisia ongelmia sekä mystinen pimeä aine. Supersymmetrian mukaan nyt tutkitun hiukkashajoamisen pitäisi kuitenkin olla selvästi yleisempi kuin Cernin tulos antaa ymmärtää.

"Supersymmetria ei ole kuollut, mutta viimeisimmät tulokset ovat selvästi ajaneet sen sairaalakuntoon", toteaa Chris Parkes Manchesterin yliopistosta BBC:n haastattelussa.

Supersymmetriateorian kannattajien mukaan tulos ei kuitenkaan ole ristiriidassa kaikkien teorian muunnelmien kanssa. Myös Parkesin mukaan supersymetrian ennustamia hiukkasia voi vielä olla olemassa, mutta "niiltä ovat loppumassa paikat, joissa piileskellä".

Aiheesta lisää CERN (englanniksi)