Ohuet madonreiät ovat luultua vakaampia

Uuden englantilaisen tutkimuksen perusteella ohut ja pitkä madonreikä voisi teoriassa toimia reittinä, jonka kautta saisi lähetettyä viestejä ajan läpi.

Madonreiät ovat hypoteettisia mustien ja valkoisten aukkojen välisiä oikopolkuja. Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan madonreiät pystyvät yhdistämään kaksi erillistä aika-avaruuden pistettä. Madonreikien on kuitenkin ajateltu olevan niin epävakaita, ettei edes valonsäde ehdi kulkea niistä läpi.

Vuonna 1988 tutkijat ehdottivat, että madonreiän elinikää pystyttäisiin pidentämään niin sanotun Casimir-ilmiön avulla. Tällöin esimerkiksi metallilejyjen avulla madonreiän sisälle luotaisiin tietyssä mielessä negatiivista energiaa. Yrityksistä huolimatta menetelmää ei ole saatu toimimaan edes teoriassa.

Nyt Cambridgen yliopiston tutkija Luke Butcher on laskenut, voisiko madonreikä itsessään tuottaa Casimir-ilmiön sisälleen ilman metallilevyjä. Tuloksen mukaan Casimir-ilmiö todella hidastaa madonreiän tuhoutumista, jos madonreiän pituus on paljon suurempi kuin sen suuaukon leveys.

Butcher arvioi, että madonreikään lähetetty signaali saattaisi tällöin ehtiä sen läpi. Menetelmä voisi näin mahdollistaa valoa nopeamman kommunikoinnin ja myös viestin lähettämisen eri ajanhetkeen. Teoriassa on kuitenkin vielä useita avoimia kysymyksiä, joten sen toimivuuden selvittäminen vaatii paljon tutkimustyötä.

Luke Butcherin tutkimus (englanniksi)