Neutriinomysteerin ratkaisu toi Nobelin palkinnon

Fysiikan Nobelin palkinto on annettu tänä vuonna neutriinojen massan löytämisestä. Palkinnon saajat ovat japanilainen Takaaki Kajita ja kanadalainen Arthur McDonald.

Koko avaruus on täynnä neutriinoja. Kehommekin läpi virtaa kymmeniä biljoonia neutriinoja joka sekunti, mutta ne vilahtavat vaivatta aineen läpi jättämättä mitään jälkeä. Samasta syystä neutriinojen tutkiminen on erittäin hankalaa.

Pitkään luultiin, että neutriinot ovat valohiukkasten eli fotonien tapaan massattomia. Massattomat hiukkaset etenevät valonnopeudella, jolloin suhteellisuusteorian mukaan hiukkasten näkökulmasta aikaa ei kuluisi lainkaan.

Neutriinoja tiedetään olevan muutamaa eri tyyppiä. Käytännössä Kajita ja McDonald havaitsivat neutriinojen vaihtavan tyyppiään. Jotta tämä olisi mahdollista, näiden hiukkasten täytyy kokea ajan kuluminen. Siksi niillä täytyy myös olla massa ja valoa hitaampi nopeus.

Neutriinot ovat maailmankaikkeuden ylivoimaisesti yleisimpiä massallisia hiukkasia. Vaikka yksittäisen neutriinon massa on olemattoman pieni, yhdessä ne voivat muodostaa merkittävän osan koko maailmankaikkeuden aineesta. Neutriinojen massa kiinnostaa erityisesti siksi, että se voisi selittää universumin pimeän aineen ainakin osittain.

Aiheesta lisää nobelprize.org (englanniksi)