Laboratoriokokeet vahvistavat alkuräjähdysteoriaan liittyvän litium-ongelman

Italialaiset tutkijat ovat jäljitelleet alkuräjähdyksen jälkeisiä olosuhteita selvittääkseen, kuinka paljon litiumia muodostui heti maailmankaikkeuden ensimmäisten hetkien aikana.

Alkuräjähdyksen jälkeisessä kuumassa hiukkaspuurossa syntyi vetyä, heliumia ja litiumia. Uusien hiukkasten syntyyn tarvittavat olosuhteet kestivät kuitenkin vain hyvin lyhyen aikaa. Siksi kaikki muut maailmankaikkeudesta löytyvät raskaammat alkuaineet ovat muodostuneet vasta myöhemmin tähtien ytimissä.

Koska ensimmäiset tähdet rakentuivat näistä samaisista aineista, tähdistä pitäisi löytyä litiumia samassa suhteessa kuin sitä muodostui maailmankaikkeuden alussa. Tutkijoiden mukaan vanhoissa tähdissä on kuitenkin hieman liian paljon litium-6-isotooppia ja liian vähän litium-7-isotooppia.

Tähän asti ristiriita on ollut vain teoreettisten laskujen ja tähdistä tehtyjen havaintojen välillä. Nyt tutkijat pystyivät ensimmäistä kertaa kokeellisesti vahvistamaan, että teoreettiset laskut ovat oikeassa ja litium-ongelma on todellinen.

Aiheesta lisää HZDR (englanniksi)