Vieraita planeettoja etsivä TESS laukaistaan avaruuteen 2017

Maankaltaisen planeetan etsintä on saamassa uutta puhtia. Nasa ilmoitti viime viikolla, että Transiting Exoplanet Survey Satellite eli TESS-teleskooppi tullaan laukaisemaan avaruuteen vuonna 2017.

TESSistä tulee avaruusteleskooppi Keplerin seuraaja. Kepler on löytänyt vuoden 2009 laukaisunsa jälkeen yli sata varmistettua eksoplaneettaa ja tuhansia mahdollisia planeettoja.

Sekä Kepler että TESS havaitsevat planeettoja vain silloin, kun kohteet sattuvat kulkemaan maapallolta katsottuna emotähtensä editse aiheuttaen pienen himmenemisen tähden kirkkaudessa. Kepler on tuijottanut yhtä pientä taivaankaistaletta ja havainnut usein etäisiä aurinkokuntia. TESS tulee sen sijaan käyttämään laaja-alaisia kameroita tutkiakseen suunnilleen kahta miljoonaa kirkkainta ja lähintä tähteä naapurustossamme.

“Keplerin varhaiset tulokset viittaavat siihen, ettei TESSin tarvitse katsoa kovin kauas löytääkseen maailman, joka on mahdollisesti samankaltainen kuin omamme”, sanoo Natalie Batalha Nasasta.

Toiveena on, että TESS löytäisi jopa tuhat eksoplaneettaa ensimmäisenä kahtena vuotenaan. Tällöin tähtitieteilijöillä olisi runsaasti lähellä sijaitsevia uusia maailmoja tutkittavanaan. TESSin ja Keplerin tiimeissä toimiva Jon Jenkins uskoo, että TESS edustaa tulevina vuosikymmeninä parasta mahdollisuutta löytää elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)