Tuleva avaruusteleskooppi tähtää Linnunradan kaukaisempien osien kartoitukseen

Normaalisti pöly estää meitä näkemästä kovin kauas galaksimme kiekon tasossa. Valmisteilla oleva Nancy Grace Roman -avaruusteleskooppi mullistaa Linnunradan kartoituksen.

NGR-avaruusteleskooppi havainnoi infrapunassa ja yhdistää laajan kuvausalueen, terävän erotuskyvyn sekä taidon kurkistaa pölyisten alueiden läpi.

Nasa julkistaa nyt teleskooppitiimin suunnitelman laajasta Linnunradan kauko-osien kartoituksesta, jonka tarkka laajuus on vielä päätettävänä. Mikäli se toteutetaan 1 000 neliöasteen alueelle, paljastuisi sen avulla arviolta 100 miljardia kohdetta, pääosa niistä tähtiä.

"Siinä laajuudessa päästäisiin lähelle kokonaiskäsitystä galaksimme kaikista tähdistä ja kartoitus kestäisi vain noin kuukauden ajan", sanoo Roberta Paladini Caltechista.

"Vastaavan alueen tutkiminen taivaalta Hubblella ja James Webb -avaruusteleskoopilla kestäisi vuosikymmeniä. Roman-avaruusteleskoopista tulee todellinen kartoituslaitteisto", hän jatkaa.

Vaikka toisten galaksien rakenne tunnetaankin melko hyvin, on Linnunradan kokonaisvaltainen kartoitus huomattavasti hankalampaa. Useissa taivaan kartoituksissa Linnunradan taso jätetään tutkimatta, koska siitä saataisiin selvästi vähemmän dataa irti kuin muista taivaan osista.

Tutkijoita kiinnostaa erityisesti galaksimme keskuspullistuma sekä keskustan sauvamainen rakenne.

Tähän mennessä parhaan kuvan Linnunradan tähdistä on antanut ESAn Gaia-avaruusteleskooppi, joka skannaa lähinnä näkyvässä valossa taivasta ja selvittää paitsi tähtien paikkoja myös niiden spektriluokkia, etäisyyksiä ja ominaisliikkeitä.

Gaia on kartoittanut yli miljardi tähteä, joista pääosa on alle 10 000 valovuoden säteellä meistä. Vuonna 2027 laukaistavaksi tähdätyn Roman-avaruusteleskoopin puolestaan arvioidaan kartoittavan 100 miljardia tähteä maksimissaan 100 000 valovuoden säteeltä meistä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)