Lappiin rakennetaan kolmiulotteinen tutkajärjestelmä

Suomeen rakennetaan uuden kolmiulotteisen tutkajärjestelmän vastaanottoasema. Kansainvälinen EISCAT3D-järjestelmä pääsee alkuun Suomessa Oulun yliopiston vastikään myöntämän rahoituksen turvin. Tutkalla havainnoidaan lähiavaruutta ja erityisesti Auringon vaikutuksia Maan ilmakehään ja ilmastoon.

EISCAT3D:n etuna ovat vaiheistetut antenniryhmät, joiden avulla päästään erotuskyvyssä sekä ajallisesti että paikallisesti kymmenkertaiseen tarkkuuteen verrattuna nykyään tutkimuskäytössä oleviin tutkiin.

Suomeen rakennettavaan asemaan kuuluu vajaa tuhat yksittäistä tutka-antennielementtiä, joiden asentaminen aloitetaan kesällä 2011. Tällä hetkellä vahvimpana ehdokkaana suomalaisen vastaanotinaseman sijoituspaikaksi on Kilpisjärvi. Toinen mahdollisuus on Sodankylä, jossa on jo ennestään EISCATin mittausasema.

EISCAT3D-järjestelmä koostuu Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan rakennettavista yhteensä kymmenistä tuhansista antennielementeistä. Koko järjestelmä on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2015. EISCAT-järjestön suurtehotutkia on nykyään Pohjois-Fennoskandiassa ja Huippuvuorilla.

EISCAT3D-sivut (englanniksi)

Video EISCAT3D:stä YouTubessa (englanniksi)